Για μαθητές/γενικά

 Cyberbullying 

Μπορεί να είμαι και εγώ.......

Ο καθένας μας μπορεί να πέσει θύμα ηλεκτρονικού εκφοβισμού. Μπορεί να γίνει και θύτης ή ακόμη πιο συχνά να γίνει παρατηρητής.

Ηλεκτρονικός εκφοβισμός είναι η χρήση των τεχνολογιών ηλεκτρονικής επικοινωνίας, με σκοπό την εσκεμμένη εμπλοκή σε επαναλαμβανόμενες ή ευρύτερα διαδεδομένες πράξεις σκληρότητας και συναισθηματικής βίας, οι οποίες στρέφονται κατά άλλων.

Δες τα παρακάτω video

Οποιοσδήποτε μπορεί να παραστήσει τον οποιονδήποτε

Διαδίκτυο: όλοι για πάντα.

Εικονικές πράξεις αλλά πραγματικές συνέπειες

Αστείο ή σοβαρό αδίκημα;

Το θύμα των συμπεριφορών αυτών μπορεί να μη γνωρίζει ποιος είναι ο δράστης, αν και, στις μισές από τις περιπτώσεις, το θύμα γνωρίζει την ταυτότητα του δράστη. Δεν είναι όλες οι μορφές ηλεκτρονικού εκφοβισμού εξίσου ανησυχητικές ή επικίνδυνες. Η αλληλεπίδραση με κάποιον που δεν είναι μπροστά σου, ούτε στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής, επιτρέπει την έκφραση ιδεών και σκέψεων χωρίς τύψεις και χωρίς την πλήρη κατανόηση των αρνητικών επιπτώσεων των λέξεων ή των πράξεων, καθώς, σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, το άτομο που συμπεριφέρεται κατ? αυτόν τον τρόπο δεν βλέπει το στόχο ούτε και ο ίδιος ο δράστης είναι φανερός, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο που ενυπάρχει στις συγκεκριμένες συμπεριφορές.

saferinternetΣτην ιστοσελίδα της Δράσης Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες, ειδήσεις και συμβουλές σε σχέση με την ορθή και ασφαλή χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου, και άλλων διαδραστικών τεχνολογιών από τους ανήλικους. H δράση  εντάσσεται στο πρόγραμμα Safer Internet της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,  χρηματοδοτείται δε αποκλειστικά από την Ε.Ε. και τους χορηγούς της.

Σ αυτήν μπορείτε να βρείτε πολύ χρήσιμο έντυπο και οπτικοακουστικό υλικό για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, το παράνομο περιεχόμενο και την καταγγελία του, την υπερβολική χρήση του διαδικτύου και τον ηλεκτρονικό εκφοβισμό (Cyberbullying)

 

Πηγή: www.saferinternet.gr

 

 

 ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑΤο φαινόμενο της επιθετικότητας εναντίον συμμαθητών ονομάζεται ειδικότερα "εκφοβισμός" ή "θυματοποίηση" και αναφέρεται στις καταστάσεις όπου ο μαθητής υφίσταται βίαιες ή επιθετικές πράξεις επανειλλημένα απο έναν συμμαθητή του ή απο μιά ομάδα συμμαθητών του

   Πώς μπορείτε να αντιδράσετε στον εκφοβισμό των συμμαθητών σας ; .......ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ