Oικονομικά άρθρα

FTIMES

Δημοσιεύτηκε 30/5/2013

 

Maria Paola Toschi*

Η πρόοδος που σημειώνει η ελληνική οικονομία δεν έχει λάβει την δημοσιότητα που θα έπρεπε από τον διεθνή τύπο. Τα προβλήματα παραμένουν σημαντικά, αλλά μια σειρά από δείκτες καθιστούν βάσιμα τα σενάρια αισιοδοξίας.

Ποιος χρηματιστηριακός δείκτης είχε την καλύτερη απόδοση στην Ευρώπη τον τελευταίο χρόνο; Δεν ήταν ο κραταιός Dax, παρόλο που έφθασε σε ιστορικά υψηλά. Επίσης, δεν ήταν κάποια αγορά έξω από την ταλαιπωρημένη ευρωζώνη, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σουηδία ή η Ελβετία. Είναι ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο οποίος έχει σχεδόν διπλασιαστεί από τον Μαϊο του 2012.

Η σταδιακή και οικονομική πρόοδος δεν αποτελεί καλό υλικό για την τηλεόραση όπως οι διαδηλώσεις και οι ταραχές. Αλλά στην Ελλάδα αυξάνεται η αισιοδοξία πως τα χειρότερα της κρίσης έχουν περάσει.

Είναι μια μικρή οικονομία, αλλά το γεγονός δεν παύει να είναι σημαντικό για τις εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο: αν η Ελλάδα καταφέρει να εμφανιστεί ως μια οικονομία που ανακάμπτει, έχοντας πάρει το φάρμακο της δημοσιονομικής λιτότητας και των μεταρρυθμίσεων, θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην μεταρρυθμιστική ατζέντα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και το Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Αντίστοιχα, αν η Ελλάδα βαλτώσει, οι υπόλοιπες χώρες τις περιφέρειας μπορεί να αποθαρρυνθούν να προχωρήσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

reutersΔημοσιεύθηκε:  02/05/2013

Καθ? όλη τη διάρκεια της κρίσης, οι ευρωσκεπτικιστές του βορρά διατυμπάνιζαν ότι δεν μπορεί οι φορολογούμενοι των χωρών τους να πληρώνουν τις αμαρτίες των άσωτων χωρών του νότου. Το κόστος για τον Γερμανό φορολογούμενο από τα πακέτα διάσωσης των κρατών της περιφέρειας είναι και το βασικό θέμα συζήτησης εν όψει των εκλογών στη Γερμανία, όπου η Άγκελα Μέρκελ διεκδικεί την καγκελαρία για τρίτη θητεία.

Ποιο κόστος, όμως; Η ανάλυση του πρακτορείου Reuters, την οποία υπογράφει ο Jan Strupczewski, είναι διαφωτιστική. Τα πακέτα στήριξης στην ευρωζώνη συνολικά ξεπερνούν πλέον τα 400 δισ. ευρώ. Τα κράτη του ευρωπαϊκού βορρά, όμως, όχι μόνο δεν έχουν χάσει ούτε σεντς, αλλά απεναντίας βγαίνουν κερδισμένα. Επιπλέον, η Γερμανία, η Φινλανδία, η Αυστρία, η Ολλανδία και η Γαλλία έχουν γλιτώσει δισεκατομμύρια ευρώ από τη μείωση του κόστους δανεισμού στις αγορές.

«Ακούσια επίπτωση της κρίσης είναι ότι η Φινλανδία ωφελήθηκε σε τεράστιο βαθμό», δήλωσε ο Martti Salmi, γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών της χώρας και συμπλήρωσε: «Προς το παρόν, δεν έχουμε χάσει ούτε 1 σεντς. Ό,τι ισχύει για τη Γερμανία ισχύει και για τη Φινλανδία».

FTIMESΔημοσιεύθηκε: 15/04/2013

Έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έδειξε ότι τα νοικοκυριά στη βόρεια Ευρώπη έχουν πολύ λιγότερο καθαρό πλούτο από εκείνα της νοτίου Ευρώπης. Το μέσο καθαρό περιουσιακό στοιχείο του γερμανικού νοικοκυριού είναι λιγότερο από 200.000 ευρώ, ενώ στην Ισπανία είναι 300.000 ευρώ και στην Κύπρο 670.000 ευρώ. Όχι, δεν πρόκειται για τυπογραφικό λάθος.

Οι γερμανικές εφημερίδες «ούρλιαζαν» ότι οι φτωχοί Γερμανοί σώζουν τους πλούσιους Κυπρίους. Αυτή η ερμηνεία είναι εσφαλμένη, αλλά η αλήθεια πίσω από αυτά τα μπλεγμένα ευρήματα είναι ακόμη πιο ενοχλητική. Εκείνο που δείχνει η έρευνα δεν είναι οι διαφορές στον πλούτο, αλλά στις de facto συναλλαγματικές ισοτιμίες ανάμεσα στις οικονομίες της ευρωζώνης. Δεν είναι βαρόμετρα του καθαρού πλούτου, αλλά των ανισορροπιών. Και είναι τεράστια.

Από την αρχή της ευρωζώνης, οι μισθοί και οι τιμές καταναλωτή έχουν παραμείνει σχετικά σταθεροί στη Γερμανία. Στη νότια Ευρώπη, τα γενικά επίπεδα μισθών και τιμών ανέβαιναν, χρόνος έμπαινε, χρόνος έβαινε. Στο σύνολο της περιόδου, αυτή η επίμονη απόκλιση του πληθωρισμού δημιούργησε μεγάλες διαφορές στις τιμές των ενεργητικών. Γι? αυτό και ένα διαμέρισμα στο Μιλάνο κοστίζει πολύ περισσότερο από ένα διαμέρισμα στο Μόναχο, στην πόλη με τις υψηλότερες τιμές ακινήτων στην Γερμανία. Με ένα «γερμανικό» ευρώ αγοράζεις περισσότερη ακίνητη περιουσία στο Μόναχο, απ? όσο αγοράζεις με ένα «ιταλικό» ευρώ στο Μιλάνο.

Σελίδα 1 από 6