Για μαθητές/Αρχές Οικονομικής Θεωρίας

e ekpaideusi content1

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ

Μπορείτε να δείτε τα κεφάλαια του μαθήματος σε παρουσιάσεις.

Απο τον συνάδελφο Ιωάννη Νησιώτη-Συναχίρη

money as deptFLV Video   Ο Paul Grignon είναι ένας Καναδός καλλιτέχνης, πρώην χίπις, που ασχολείται με τις γραφικές τέχνες και σκηνοθετεί ταινίες κινουμένων σχεδίων. Το 2006 έφτιαξε ένα μικρό βιντεάκι το Money as debt που έκανε θραύση στο διαδίκτυο όπου το είδαν εκατομμύρια θεατές.Το θέμα του είναι το τραπεζικό σύστημα και η δημιουργία του χρήματος μέσα από την ιστορία. Με απλά παραδείγματα ο Paul Grignon εξηγεί παραστατικά πως η χρηματιστική και τραπεζική βιομηχανία, μέσω του μηχανισμού της δανειοδότησης, έχει καταφέρει να ελέγχει και να εκμεταλλεύεται την παγκόσμια οικονομία.Παρόλες τις αμφιλεγόμενες πλευρές του, για τις οποίες δεν έχει λείψει η κριτική, το εν λόγω φίλμ είναι πολύ χρήσιμο για όσους αναρωτιούνται ποια είναι η προέλευση και η λειτουργία του χρήματος στη σύγχρονη οικονομία, ιδίως τώρα στον καιρό της κρίσης.

    Τελικά, πώς δημιουργείται το χρήμα; Ποιος το δημιουργεί; Πώς αποφασίζεται πόσα χρήματα θα δημιουργηθούν; Πόσα χρήματα υπάρχουν στον κόσμο; Τι είναι ο πληθωρισμός, τι είναι ο ρυθμός ανάπτυξης και πώς συνδέονται αυτά μεταξύ τους; Τι είναι το εθνικό χρέος; Πώς είναι δυνατόν, όλα τα κράτη να έχουν εθνικά χρέη; Πού χρωστάνε;

TI EINAI ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ      Σε μια οικονομία της αγοράς, οι τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών μπορούν πάντα να μεταβληθούν. Κάποιες τιμές αυξάνονται, κάποιες άλλες μειώνονται. Μπορούμε να μιλήσουμε για πληθωρισμό όταν παρατηρείται γενική αύξηση τιμών των αγαθών και των υπηρεσιών και όχι μόνο ορισμένων προϊόντων. Επομένως, με 1 ευρώ μπορούμε να αγοράσουμε λιγότερα πράγματα ή, με άλλα λόγια, η αξία του ευρώ μειώνεται.  Περισσότερα στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ

 Πηγή: ιστοσελίδα ΕΚΤ

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ECOMOMIA Αναρωτήθηκες ποτέ τι είναι η νομισματική πολιτική; Ή πώς το βασικό επιτόκιο επηρεάζει τον πληθωρισμό; Παίξε ?CONOMIA και θα λυθούν όλες οι απορίες σου. Ο στόχος σου είναι να διατηρήσεις τον πληθωρισμό χαμηλό και σταθερό σε επίπεδο λίγο κάτω από το 2%. Και πώς θα το καταφέρεις αυτό; Επιλέγοντας το κατάλληλο επιτόκιο. Θέλει όμως προσοχή! Ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός και ο αποπληθωρισμός είναι παγίδες που θα πρέπει να αποφύγεις. Δεν είναι καθόλου εύκολο να κάνεις τη σωστή κίνηση   Πάμε!

 

Πηγή: www.ecb.int/ecb/educational

 

 

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ INFLATION ISLAND Εξερεύνησε τις διάφορες περιοχές του Inflation Island, παρατήρησε πώς αντιδρούν οι άνθρωποι στον πληθωρισμό και τον αποπληθωρισμό και δες πώς αλλάζει το σκηνικό κάθε φορά. Μπορείς επίσης να ελέγξεις τις γνώσεις σου, προσπαθώντας να αναγνωρίσεις τις διαφορετικές μορφές του πληθωρισμού.

Στην ενότητα "Σινεμά" προβάλλονται βίντεο και φωτογραφίες που δείχνουν πώς ο πληθωρισμός και ο αποπληθωρισμός έχουν επηρεάσει διάφορες χώρες στο παρελθόν.  Πάμε!

Πηγή: www.ecb.int/ecb/educational