Moodle

Moodle-logoΤι είναι το Moodle
Τα συστήματα λογισμικού που δίνουν τη δυνατότητα στον εκπαιδευτικό να επικοινωνεί με τους μαθητές του από απόσταση και σε μη πραγματικό χρόνο για την παροχή του εκπαιδευτικού υλικού που απαιτείται για τη διεξαγωγή του μαθήματος καλούνται πλατφόρμες ασύγχρονης εκπαίδευσης ή πλατφόρμες εικονικής εκμάθησης (Virtual Learning Environments). Οι περισσότερες από τις πλατφόρμες αυτές έχουν σαν στόχο, όχι απλώς την αναπαραγωγή της κλασσικής εκπαιδευτικής διαδικασίας σε περιβάλλον υπολογιστή, αλλά και την εκμετάλλευση της τεχνολογίας των υπολογιστών για την παροχή εξελιγμένων εργαλείων εκπαίδευσης σε εκπαιδευόμενους και εκπαιδευτές, κάτι που συνεπάγεται συνολικά την αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Το Moodle είναι ένα σύστημα διαχείρισης μαθημάτων (Course Management System ? CMS), ένα σύστημα διαχείρισης μάθησης Learning Management System (LMS) ή ένα σύστημα εικονικής μάθησης (Virtual Learning Environment ? VLE), ή πιο απλά ένα πακέτο λογισμικού για τη διεξαγωγή ηλεκτρονικών μαθημάτων μέσω Διαδικτύου, που προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης. Δημιουργήθηκε το 1999 από τον Αυστραλό Martin Dougiamas ως τμήμα του PhD του.

 

Το όνομα Moodle είναι το ακρώνυμο του Modular Object- Oriented Dynamic Learning Environment (Αρθρωτό αντικειμενοστραφές περιβάλλον μάθησης). Το Moodle παρέχεται δωρεάν ως λογισμικό ανοικτού κώδικα (κάτω από την GNU Public License) και μπορεί να τρέξει σε οποιοδήποτε σύστημα που υποστηρίζει PHP, ενώ έχει τη δυνατότητα να συνδυάζεται με πολλούς τύπους βάσεων δεδομένων (ιδιαίτερα MySQL).

To Moodle μπορεί να ανέβει σε οποιονδήποτε εξυπηρετητή διαθέτει Php και MySQL. Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο υποστηρίζει και τις δύο τεχνολογίες, άρα μπορεί να φιλοξενήσει έναν ιστότοπο Moodle. Οι τελευταίες εκδόσεις του Moodle (Moodle 2.0+) δεν υποστηρίζονται από το ΠΣΔ. Χρειαζόμαστε μια έκδοση 1.9 με προεγκατεστημένη την υποστήριξη για την ελληνική γλώσσα.

Μπορείτε να επισκεφθείτε τον επίσημο ιστότοπο, να βρείτε οδηγίες εγκατάστασης  και οδηγίες λειτουργίας (στα ελληνικά) και video (στα αγγλικά) .

Πηγή: Βικιπαίδεια, η ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια