Βιβλιοπαρουσιάσεις

Βιβλιοπαρουσιάσεις

Μικρά μαθήματα για την ελληνική οικονομία(Ιδιομορφίες. Ο δρόμος προς το μνημόνιο. Η ύβρις και η νέμεσις)

Συγγραφέας: Κώστας Ι. Μελάς
 
Στο βιβλίο αυτό ο Κώστας Μελάς παρουσιάζει την ελληνική οικονομία σε συνάρτηση με τις πολιτικές, τις κοινωνικές και πολιτιστικές εξελίξεις, χωρίς δεοντολογικές και ηθικοκανονιστικές βλέψεις. Στόχος είναι η σχεδόν 200 χρόνων ιστορική πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας να αναδυθεί ως είναι, χωρίς να αντιμετωπίζονται ως ασθένειες που χρειάζεται να ιαθούν όλες οι ιδιομορφίες και οι ιδιοτυπίες της. Το βιβλίο περιλαμβάνει τρία κεφάλαια: το πρώτο είναι αφιερωμένο στις βασικές ιδιομορφίες και ιδιοτυπίες του ελληνικού κοινωνικού σχηματισμού. Στο δεύτερο κεφάλαιο εξηγούνται οι κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές διεργασίες που προετοίμασαν τη σημερινή κατάληξη, δηλαδή την πτώχευση της χώρας. Στο τρίτο κεφάλαιο διατυπώνονται βασικές σκέψεις για τα λεγόμενα "Οικονομικά του Μνημονίου". 
 
Εκδότης: Πατάκη
Έτος Κυκλοφορίας: 2013

Ελληνική οικονομία, η κρίση, τα αίτια, η αποτροπή νέας χρεοκοπίας(Η κρίση, τα αίτια, η αποτροπή νέας χρεοκοπίας)

Συγγραφέας: Αλέξανδρος Α. Μακρής
 
Ο συγγραφέας επισημαίνει ότι η κοινή λογική και οι ηθικές αρχές και αξίες γίνονται ολοένα και περισσότερο "είδος εν ανεπάρκεια". Με αφορμή την πρόσφατη κρίση της ελληνικής οικονομίας επιχειρεί μια άλλη προσέγγιση για τα αίτιά της και φιλοδοξεί να συμβάλει στο να μην ξαναζήσουμε στο μέλλον τέτοια δοκιμασία, με μια ρεαλιστική πρόταση που θα αποτρέπει για πάντα το ενδεχόμενο μιας χρεοκοπίας και συγχρόνως θα διασφαλίζει την υγιή ανάπτυξη και την πραγματική (όχι επίπλαστη) ευημερία των πολιτών.
 
Εκδότης: Σιδέρη Μιχάλη
Έτος Κυκλοφορίας: 2012

Η ελληνική οικονομία μετά την κρίση:Αναζητώντας ένα νέο αναπτυκιακό πρότυποΣυγγραφείς: Γιάννης Στουρνάρας, Μαρία, Αλμπάνη

Εκδότης: Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ)
Έτος Κυκλοφορίας: 2008

 

 

Αυτή η μελέτη έχει ως κύριο στόχο να περιγράψει το νέο, υπό αναζήτηση, αναπτυξιακό πρότυπο της ελληνικής οικονομίας καθώς και τα κύρια μέσα που πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να προσεγγιστεί το πρότυπο αυτό. Οι δύο Βασικότερες επιδιώξεις είναι: (α) Πώς η ελληνική οικονομία θα γίνει πιο παραγωγική και ανταγωνιστική και (β) πώς τα πρόσθετα οφέλη θα διανεμηθούν με έναν κοινωνικά δίκαιο τρόπο. [...] (από τον πρόλογο του βιβλίου)

 

Η πολιτική οικονομία του ΑριστοτέληΣυγγραφέας: Θεόδωρος Π. Λιανός

Στο βιβλίο αυτό επιχειρείται μια συστηματική και αναλυτική παρουσίαση των οικονομικών ιδεών και θεωριών του Αριστοτέλη. Ο μεγάλος φιλόσοφος διατύπωσε οικονομικές ιδέες και θεωρίες που παραμένουν επίκαιρες και σημαντικές, παρότι έχουν παρέλθει είκοσι τέσσερις αιώνες από την εποχή που διατυπώθηκαν. Ο άριστος βίος, η οριακή χρησιμότητα, το κράτος ευημερίας, η διαφάνεια και ο απολογισμός στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, το μέγεθος του πληθυσμού και η σχέση του με την εδαφική έκταση της χώρας αποτελούν και σήμερα ιδιαιτέρως σημαντικά ζητήματα. Και οι προτάσεις του Αριστοτέλη για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, για έλεγχο στη δημόσια διοίκηση και αυστηρή λογοδοσία των κυβερνώντων, για τη διατήρηση ενός σταθερού νομικού πλαισίου, για την εφαρμογή της μεσότητας και την αποφυγή των άκρων στην κατοχή πλούτου, για την ένταξη των φτωχών πολιτών στην παραγωγική διαδικασία διατηρούν την αξία τους και για τη σύγχρονη εποχή. Η παρουσίαση της "Πολιτικής Οικονομίας του Αριστοτέλη" γίνεται με όρους οικείους και συνεπώς κατανοητούς από τον σημερινό αναγνώστη.

Εκδότης: Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης
Έτος Κυκλοφορίας: 2012

Εναλλακτικές προσεγγίσεις ανάπτυξηςΣυγγραφείς: Γεώργιος Θ. Χατζηκωνσταντίνου, Συλλογικό έργο, Χαρίλαος Ναξάκης, Μιχάλης Χλέτσος, Γιώργος Καραμπελιάς, Γιώργος Β. Δουράκης, Θεοφάνης Μαλκίδης, Γρηγόρης Ζαρωτιάδης

Το μοντέλο ανάπτυξης που σήμερα κυριαρχεί στις ανεπτυγμένες -και σε μεγάλο βαθμό και στις λιγότερο ανεπτυγμένες- χώρες του κόσμου στηρίζεται στους κανόνες της αγοράς και εμπεριέχει πολλά από τα χαρακτηριστικά της νεοφιλελεύθερης θεωρίας. Αποτέλεσμα αυτού του συγκεκριμένου μοντέλου ανάπτυξης είναι η διεύρυνση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων, η αύξηση του αριθμού των φτωχών, των ανέργων και των κοινωνικά αποκλεισμένων. Την ίδια στιγμή η υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων και ο συγκεκριμένος τρόπος παραγωγής έχουν οδηγήσει σε σημαντικές περιβαλλοντικές καταστροφές, στην αποξένωση του ανθρώπου από το προϊόν της εργασίας του και στην ανάδειξη του καταναλωτισμού ως υπέρτατης αρχής. Η τρύπα του όζοντος, η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στον πλανήτη μας, οι ενεργειακές κρίσεις, η μόλυνση του περιβάλλοντος είναι αποτελέσματα ενός συγκεκριμένου τρόπου ανάπτυξης. Οι μετακινήσεις εξαθλιωμένων ανθρώπων από χώρα σε χώρα αναδεικνύουν τα προβλήματα της ανάπτυξης. Η φτώχεια, ο αναλφαβητισμός, οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης για πολλούς συνανθρώπους μας είναι επίσης προβλήματα του συγκεκριμένου τρόπου ανάπτυξης.

Σελίδα 1 από 3